Fondatorul Rolex, omul din spatele coroanei și povestea din spatele nașterii unei legende - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fondatorul Rolex, omul din spatele coroanei și povestea din spatele nașterii unei legende

Rolex, un nume sinonim cu luxul, este un producător de ceasuri istoric ce a cucerit atât pământul cât și marea. Este un nume cunoscut tuturor și este asociat cu precizia, excelența și inovația. Și nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără fondatorul Rolex, omul din spatele coroanei.
Share this article

Rolex, un nume sinonim cu luxul, este un producător de ceasuri istoric ce a cucerit atât pământul cât și marea. Este un nume cunoscut tuturor și este asociat cu precizia, excelența și inovația. Și nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără fondatorul Rolex, omul din spatele coroanei. Așa că am vrut să înțelegem ce face ca acest producător de ceasuri să fie numărul 1 în lume și să cunoaștem istoria din spatele celui care a fost fondatorul Rolex.

Fondatorul Rolex, o scurtă istorie

Hans Wilsdorf, fondatorul Rolex Watch Company, s-a născut în Elveția, pe data de 22 martie 1881. La vârsta de 12 ani a rămas orfan de ambii părinți. El și ceilalți doi frați ai lui au ajuns în grija unchilor lor care au decis să lichideze afacerea de familie ce le rămăsese moștenire. Mama sa provenea dintr-o familie de berari, cu origini vechi în această industrie și primise de la tatăl ei, bunicul lui Hans, o berărie în administrare. Deși afacerea era foarte profitabilă, nimeni nu a continuat munca de zeci de ani a familiei.

foto: Wikipedia

La vârsta de 19 ani Hans a început să lucreze ca traducător în limba engleză pentru o companie exportatoare de ceasuri, aceasta fiind prima introducere a lui în lumea business-ului producătorilor de ceasuri. Până în 1903 se stabilise deja la Londra unde lucra pentru un alt producător de ceasuri. Cu experiența câștigată aici și în celălalt loc de muncă și-a construit un capital solid de încredere în sine pentru a-și deschide propria firmă.

A cerut ajutor financiar de la cumnatul său, Alfred Davis și astfel a înregistrat numele companiei „Wilsdorf and David”.

Inițial compania nu a vrut să producă ceasuri de buzunar, deși exista o credință obișnuită conform căreia ceasurile de mână nu sunt suficient de masculine și a încercat să potrivească diferite mecanisme în niște carcase de ceas foarte mici, ceea ce suna aproape imposibil de realizat. O a doua idee a fost ca acele carcase să fie impenetrabile. Umezeala, praful, murdăria, transpirația, toate acestea reprezentau o mare problemă pentru cei care alegeau să poarte un ceas de mână.

Fondatorul Rolex și cumnatul său erau condamnați să găsească o soluție pentru a rezolva aceste probleme. Și astfel, de-a lungul timpului, compania și-a dedicat toate resursele și cunoștințele pentru a produce ceasul perfect.

„Purtat de cei care inspiră, de vizionari și campioni. De artiști, oameni de stat, exploratori și lideri în domeniul lor. Numai Rolex poate avea pretenții asupra unui grup așa distins de utilizatori din trecut, până în prezent. Rolex aduce un omagiu acestor persoane remarcabile a căror vieți au schimbat fața lumii”

Cum a fost inventat numele „Rolex”?

O mare preocupare pentru orice brand este numele său. Numele brandului trebuie să fie memorabil și simplu.

Conform legendei, Hans Wilsdorf și-a dorit ca brandul lui să poarte un nume scurt, ușor de pronunțat și de amintit în orice limbă și care să arate bine pe ceasuri și cadrane.

Foto: Belletemps.com

A combinat literele în multe feluri pentru a obține un brand care să sune bine, însă nimic nu i-a ieșit. Când a fost întrebat ce anume a dus la alegerea numelui final, a spus: „Într-o dimineață, cineva mi-a șoptit la ureche Rolex”. Nimeni nu știe nici până azi de unde provine numele și care este semnificația lui.

Fondatorul Rolex și povestea unei legende construită în timp

1910 – Prima realizare cronometrică

Cu o nevoie constantă de a descoperi o mișcare extrem de precisă, Rolex a făcut o mulțime de cercetări neobosite și în cele din urmă a elaborat primul ceas de mână cu o certificare cronometrică din COSC în 1910. În 1914 Kew Observatory a acordat ceasurilor de mână Rolex clasa A pentru precizie, o distincție care până la momentul respectiv fusese rezervată doar cronometrelor marine.

Rolex Oyster 1926

1926 – Primul ceas rezistent la apă

Fondatorul Rolex a avut întotdeauna o obsesie pentru a crea ceasuri care să nu fie afectate de forțele exterioare. Chiar și după mulți ani de la fondarea companiei și crearea unui nume recunoscut în lumea întreagă, și-a dorit un dispozitiv care să fie rezistent la apă și la praf. În 1926 Rolex a creat colecția „Oyster”. Era primul ceas rezistent la apă și la praf.

Rolex Waterproof

1945 – Primul ceas cu întoarcere automată

Un pilon al colecției Oyster, Datejust a fost lansat pentru prima dată în 1945. Era primul ceas cu întoarcere automată ce indica data într-o fereastră a cadranului. Un ceas de o distincție extraordinară, Datejust a fost echipat cu o brățară Jubilee, creată special pentru el ceea ce-l făcea recognoscibil imediat. Până în prezent rămâne unul dintre cele mai apreciate modele ale brandului în lumea întreagă.

rolex Datejust 1947

1952 – Pe acoperișul lumii

Fondatorul Rolex și-a dorit ca ceasurile sale să fie purtate în timpul multor activități profesionale precum scufundările marine, aviația, cățăratul montan sau explorările științifice. În 1953, Sir Edmund Hullary și Tenzing Norgay purtau colecția de ceasuri Oyster când au cucerit Everestul dovedind astfel puterea și precizia fiecărui dispozitiv de măsurare a timpului, Rolex.

Sir Edmund Hullary și Tenzing Norgay cucerind Everestul

1960 – Deep Sea Special

Rolex a creat Deep Sea Special pentru a accepta cea mai grea provocare posibilă – scufundare în Groapa Marianelor. Batiscaful Trieste a coborât în Groapa Marianelor însoțit de un ceas Rolex Deep Sea Special ce a fost atașat la exterior înainte de scufundarea istorică. De atunci încolo Rolex a creat tehnologii tot mai avansate și a creat astfel niște capodopere desăvârșite pentru scufundători.

Un alt reper a fost data de 26 martie 2016 când cineastul și exploratorul National Geographic, James Cameron a făcut prima scufundare singur în Groapa Marianelor, de la expediția celor doi oameni de pe Trieste care au coborât în cel mai adânc loc de pe Pământ, în 1960. Ceasul experimental Rolex pe care l-a purtat la mână a fost certificat că rezistă la o adâncime de 12 mii de metri.

Rolex Submariner

Rolex for Bond…James Bond

Creatorul faimoasei serii James Bond, Ian Fleming a fost un mare fan Rolex. Există și azi un portret al lui purtând un Rolex Explorer, la National Portrait Gallery din Londra. Ian Fleming a fost atât de fascinat de brand încât personajul din cărțile sale purta Rolex Submariner. Ceasul a fost licitat la Christie pentru suma de 98,500 dolari, în urmă cu câțiva ani.

Portretul lui Ian Fleming

Lucruri interesante despre Rolex

La începutul celui de-al doilea Război Mondial, piloții din Royal Air Force și-au cumpărat Rolex ca să înlocuiască alte mărci de ceasuri inferioare. Aceste ceasuri au fost mai târziu confiscate în lagărele de prizonieri. Când a auzit asta, fondatorul Rolex le-a promis piloților că le va înlocui personal ceasurile confiscate cu altele noi și astfel a făcut cadoul aproximativ 3000 de ceasuri.

Relcama Rolex Oyster

Într-un faimos caz de crimă, Rolex-ul pe care Ronald Platt îl purta la mână a dus la arestarea criminalului său, Albert Johnson Walker – un consultant financiar ce a fugit din Canada după ce a fost acuzat de furt, fraudă financiară și spălare de bani.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora