Asocierea vinului cu preparate culinare. Cu ce mâncare se potrivește cu fiecare soi de vin?
Asocierea vinului cu preparate culinare nu este o știință SF, dar este un lucru extrem de important pentru un om care pune accent pe rafinamentul gustului. Nu trebuie să ai sânge albastru ca să îți permiți un pahar de vin la prânz sau la cină, un soi pe care să-l alegi în funcție de ce ai în farfurie, trebuie doar să iubești gustul, să-l pui în valoare și să te bucuri de senzația unei combinații perfecte pentru papilele tale.
Italienii, francezii, spaniolii, popoare recunoscute pentru vinurile pe care le produc, nu concep altfel viața. Mesele lor principale sunt întotdeauna acompaniate de un pahar de vin. Până și medicul recomandă un pahar de vin pe zi, iar atunci când îl asociem corect unui fel de mâncare, senzația poate fi absolut minunată.
Dar cum știm să alegem vinurile în funcție de mâncarea din farfurie?
Reguli simple pentru asocierea vinului cu preparatele culinare:
Pinot Noir, vinul ce merge perfect cu mâncăruri ce au aromele pământului
Rețetele culinare preparate cu ingrediente precum ciuperci și trufe, se combină perfect cu un vin roșu Pinot Noir sau Dolcetto, care este un vin cu o „greutate” ușoară sau nu foarte robust (adică nu are o cantitate foarte mare de alcool), dar cu o savoare profundă.
Citește și: Temperatura corectă de servire a vinului
Vinul Chardonay merge cu pește gras sau cu pește preparat cu un sos bogat
Vinurile albe, mătăsoase precum Chardonay-ul dă o savoare aparte unui pește gras precum somonul sau oricărui tip de fructe de mare preparat cu sos bogat.
Șampania se potrivește cu orice sărat
Majoritatea vinurilor spumante seci, precum șampania, au un touch slab de dulceață. Acest lucru le face să fie super revigorante atunci când sunt servite cu alimente sărate, inclusiv gustări sărate.
Cabernet Sauvignion este fabulos în combinația cu carne roșie, suculentă
Aromele unui Cabernet Sauvignon se potrivesc excelent cu fripturi de vită sau coaste de porc sau miel, mai ales dacă sunt asezonate cu multe ierburi. Aroma fermă din aceste vinuri, revigorează palatul după fiecare îmbucătură.
Un Sauvignon Blanc se va potrivi întotdeauna cu un tartar sau cu sosuri
Mâncărurile delicioase precum o porție de scoici asezonată cu salată de grapefruit și ceapă, nu vor înăbuși niciodată gustul unui Sauvignon Blanc.
Un Rose sec va înnobila oricând un fel de mâncare greu, pe bază de brânză
Unele brânzeturi se potrivesc mai bine cu un vin alb sec, altele cu un vin roșu. Cu toate acestea, toate se potrivesc perfect cu un rose sec ce are aciditatea unui vin alb și caracterul fructat al unui vin roșu.
Pinot Griss, vinul perfect pentru mâncărurile ușoare cu pește
Mâncărurile ușoare cu fructe de mare sau pește slab, capătă și mai multă aromă atunci când sunt asociate cu un vin la fel de delicat precum Pinot Griss-ul.
Un Malbec nu va fi niciodată subestimat de un grătar dulce picant
Malbec, Shiraz sau Côtes-du-Rhône sunt atât de „mari” încât pot fi consumate cu orice carne la grătar asezonată din plin cu sosuri picante, sau sosuri asiatice sweet and spicy.
Muscatul iubește deserturile cu fructe
Un vin spumant demi-dulce precum Muscatul se folosește la scoaterea în evidență a fructelor din desert, în detrimentul zahărului.
Shiraz-ul face echipă bună cu alimentele foarte picante
Când o bucată de carne este foarte condimentată, precum burgerul picant cu chimen și pastă Harissa, caută un vin roșu cu o mulțime de note picante. Shiraz-ul este o alegere excelentă.
Un Riesling sec merge cu o mâncare dulce picantă asiatică sau indiană
Ușoara dulceață dintr-un Riesling ajută la „aclimatizarea” căldurii picante din felurile de mâncare asiatice sau indiene.
Șampania rose merge aproape cu orice cină
Vinurile spumante rose, precum șampania, au savoarea profundă și pot îmbunătăți aproape orice fel de mâncare principal. Când ești în pană de idei, alege această șampanie pentru cină.