Preţuit de colecţionari, adulat de iubitorii de ceasuri, dar şi de pasionaţii de motosport, aproape imposibil de cumpărat. Aceasta este definiţia celui mai nou model Daytona de la Rolex sau, aşa cum îi spune denumirea oficială, Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona.
Cu o istorie de peste 50 de ani, Daytona Rolex este un fel de fata Morgana printre iubitorii de ceasuri. Chiar şi cei care îşi permit să plătească peste 12.000 de dolari nu au garanţia că vor reuşi să îl cumpere. Cei de la Rolex, caracterizaţi de o discreţie ce frizează secretomania, nu au spus când va ajunge pe piaţă şi nici câte astfel de ceasuri vor fi puse la vânzare. Noile modele Daytona vor merge doar la o listă scurtă de distribuitori Rolex de top, de unde vor pleca la încheietura câtorva dintre cei mai fideli clienţi ai acestora.
Denumit după faimoasa cursă de maşini de la Daytona, acest model a încununat eforturile Rolex de a crea ceasul perfect pentru motosport: o carcasă rezistentă la intemperii, 3 cadrane care funcţionează drept cronometre pentru un minut, 30 de minute sau 12 ore, dar şi cu tahometru inclus. Primul model inscripţionat cu denumirea Daytona a apărut în 1965, deşi au existat şi alte variante precursoare care funcţionau după aceleaşi principii, unul dintre ele denumit Le Mans, după altă cursă celebră de formula 1.
Pasionat de cursele de maşini, Paul Newman a fost cucerit de frumuseţea şi funcţionalitatea lui Daytona, devenind promotorul acestui model de Rolex încă din 1972 când a primit unul cadou de la soţia sa, Joanne Woodward. Deşi nu a fost niciodată ambasador Rolex, Newman a fost de atunci fotografiat strict cu acest model la mână. Unul dintre ceasurile Daytona din 1969, care se presupune că i-a aparţinut a fost vândut de casa de licitaţii Christie’s în urmă cu trei ani pentru suma record de 1,1 milioane de dolari.
Varianta Daytona din aur galben, cu cadran azuriu, produsă în numai zece exemplare, a creat senzaţie şi a devenit rapid cunoscută drept Chairman Daytona, pentru că era oferit drept cadou preşedinţilor de top de la Rolex.
Modelul de anul acesta, prezentat prima oară la târgul de profil de la Basel, are o ramă de ceramică neagră, cu referire la modelul din 1965, primul care a introdus acest tip de ramă pentru carcasă şi unul dintre cele mai căutate de către colecţionari. Această ramă este realizată din ceramică high-tech, un tip de ceramică practic imposibil de zgâriat, complet rezistentă la coroziune şi care nu îşi schimbă culoarea sub acţiunea ultravioletelor. Cifrele tahometrului încastrate în această ramă sunt realizate din platină, ceea ce le face rezistente şi uşor de citit.
Precizia ceasului este uluitoare, de doar 2 secunde în plus sau în minus pe zi, ceea ce îl face unul dintre cele mai elegante, scumpe şi desăvârşite cronometre existente.