Nobelul pentru fizică pe 2016 ar pot duce la dezvoltarea computerelor cuantice - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cercetătorii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au câştigat premiul Nobel pentru fizică pe 2016 pentru „descoperirile teoretice în domeniul tranziţiilor de fază şi fazelor topologice ale materiei”, a anunţat, marţi, Academia Regală Suedeză de Ştiinţe.

Dacă nu aţi înţeles nimic din motivul pentru care cei trei cercetători au fost premiaţi, iată ce explicaţie a oferit publicului profesorul Thors Hans Hansson, membru al comitetului Nobel:

 

 

Potrivit Comitetului Nobel, laureaţii premiului pentru fizică din acest an au dezvăluit secretele materiei exotice şi, prin cercetările lor, au deschis o uşă spre o lume în care materia poate să îşi asume forme şi stări ciudate. Ei au utilizat metode matematice avansate pentru a studia faze neobişnuite sau stări ale materiei, precum cele din superconductori, superfluide şi pelicule magnetice extrem de fine.

Graţie cercetărilor lor, oamenii de ştiinţă pot să caute în prezent faze noi şi exotice ale materiei. Mulţi savanţi speră că descoperirile lor vor avea aplicaţii practice atât în ştiinţa materialelor, cât şi în electronică.

Folosirea de către cei trei cercetători a unor concepte topologice în fizică s-a dovedit a fi decisivă în realizarea descoperirilor lor. Topologia este o ramură a matematicii, o extensie a geometriei, care studiază deformările spaţiului prin transformări continue.

Folosind topologia ca un instrument de cercetare, laureaţii Nobel din acest an i-au uluit pe experţi. La începutul anilor 1970, Michael Kosterlitz şi David Thouless au reuşit să infirme teoria din epocă, potrivit căreia superconductivitatea sau suprafluiditatea, nu poate să apară în straturi fine. Ei au demonstrat că superconductivitatea poate să apară şi la temperaturi joase şi au explicat, de asemenea, mecanismul – tranziţie de fază – care face ca superconductivitatea să dispară la temperaturi mai ridicate.

În anii 1980, David Thouless a fost capabil să explice un experiment anterior, realizat cu straturi foarte fine conducătoare electric, în timpul căruia conductanţa putea fi măsurată cu mare precizie, cu paşi întregi. El a arătat că acei „paşi” erau topologici în natura lor.

Aproximativ în aceeaşi perioadă, Duncan Haldane a descoperit modul în care conceptele topologice pot fi folosite pentru a înţelege proprietăţile unor lanţuri de mici magneţi descoperiţi în anumite materiale.

În prezent, oamenii de ştiinţă cunosc mai multe faze topologice, nu doar în straturile fine şi în fascicule, ci şi în materialele obişnuite, în trei dimensiuni. Pe parcursul ultimului deceniu, acest domeniu a găzduit o serie de cercetări avangardiste pentru fizica materiei condensate, oferind savanţilor speranţa că materialele topologice vor putea fi utilizate pentru fabricarea unei noi generaţii de produse electronice şi conductori şi, în viitor, în dezvoltarea computerelor cuantice.

 

 

Cercetările din prezent au potenţialul de a dezvălui secretele materiei, în lumea exotică a descoperirilor făcute de cei trei laureaţi Nobel din 2016.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora