Diamantul Enigma, o piatră prețioasă neagră de 555,55 carate, ce pare că nu provine din această lume, a fost dezvăluit de casa de licitații Sotheby’s din Dubai.
Bijuteria rară, pe care Sotheby’s a numit-o „Enigma”, se crede că a venit din spațiu – fie creată dintr-un impact meteoric, fie dintr-un asteroid „purtător de diamante” care s-a ciocnit cu Pământul.
Un diamant negru cu fațete naturale de această dimensiune este o „apariție extrem de rară”, potrivit Sotheby’s, care se așteaptă ca acesta să se vândă cu până la 5 milioane de lire sterline (6,8 milioane de dolari) atunci când va intra sub ciocanul licitației, în februarie, la Londra, după ce a fost expus în Dubai și Los Angeles.
Ce sunt diamantele negre și de ce diamantul Enigma este atât de prețios?
Diamantele negre, cunoscute și sub denumirea de diamante Carbonado, pot fi datate cu 2,6 până la 3,8 miliarde de ani în urmă și au urme de azot și hidrogen – elemente care se găsesc în spațiul interstelar. Conțin și osbornit, un mineral prezent în meteoriți.
Nikita Binani, specialist în bijuterii la Sotheby’s din Londra, a numit diamantul „un adevărat fenomen natural”.
„Vânzarea sa reprezintă o oportunitate o dată în viață de a dobândi una dintre cele mai rare minuni cosmice, vechi de miliarde de ani, cunoscute omenirii”, a spus ea într-un comunicat de presă.
Forma diamantului este inspirată de simbolul palmierului din Orientul Mijlociu al lui Hamsa, un semn de protecție, care înseamnă cinci în arabă. Tema celor cinci străbate piatra, potrivit licitatorului. Pe lângă cele 555,55 carate, conține și exact 55 de fațete.
Diamantele negre care sunt fațetate s-au vândut în trecut la prețuri care depășesc 10.000 de lire sterline (13.600 de dolari) per carat, a declarat un reprezentant al casei de licitații Sotheby’s pentru CNN.
Diamantul Enigma poate fi licitat și cu criptomonede
Diamantul a fost scos pentru licitare online la începutul lunii februarie, iar casa de licitații a declarat că va accepta criptomoneda ca plată.
Această acțiune vine ca urmare a vânzării unui diamant de 101 de carate, denumit „Cheia 10138”, care a devenit cea mai scumpă bijuterie cumpărată vreodată cu criptomonede, anul trecut, potrivit Sotheby’s.
Piatra prețioasă în formă de para s-a vândut cu echivalentul a 12,3 milioane de dolari, după ce licitatorul a anunțat că acceptă oferte în bitcoin și ethereum, pe lângă formele tradiționale de plată. Sotheby’s nu a dezvăluit care dintre cele două criptomonede a fost folosită pentru a face achiziția.
Un număr de case de licitații au început să primească criptomonede pentru articolele scumpe, precum picturile și NFT – jetoanele susținute de blockchain folosite din ce în ce mai mult pentru a transfera dreptul de proprietate asupra operelor de artă digitale și a obiectelor de colecție. CEO-ul Sotheby’s, Charles Stewart, a declarat anul trecut pentru CNN că el consideră că NFT-urile și criptomonedele deschid piața de artă.