Ani la rând cafeaua a fost pe lista vinovaţilor de serviciu atunci când venea vorba de bolile cardiovasculare. Studiile recente au arătat însă că, băută cu moderaţie, cafeaua face bine la inimă, ajută flora intestinală, contribuie la reducerea inflamaţiilor din organism şi scade rezistenţa la insulină a organismului.
Într-un studiu desfăşurat pe o durată de 30 de ani şi publicat de revista americană „Circulation” s-a arătat că cei care obişnuiesc să bea cafea în mod regulat sunt mai puţin predispuşi să moară din cauza bolilor de inimă. Deşi încă nu se ştie exact felul în care cafeaua acţionează asupra sistemului cardiovascular în mod benefic, informaţia vine să contrazică studiile din anii ’80 care spuneau că nu e bine să bei cafea. Se pare că acele studii nu luau în considerare faptul că băutorii de cafea sunt mai predispuşi la vicii care intervin mai drastic asupra sănătăţii precum fumatul sau consumul de alcool în exces.
Un alt studiu publicat în revista „Science” şi citat de „Time”, spune că dacă obişnuieşti să bei cafea, vin sau ceai şi mănânci iaurt ai o floră microbiană mai diversă şi mai sănătoasă.
Iar fundaţia Alzheimer’s Drug Discovery citează studii care spun că un consum moderat de cafea sau cafeină este benefic pentru creier, reducând inclusiv posibilitatea de a suferi de demenţă la vârste înaintate.
Aşa că data viitoare când cineva te invită la o cafea, spune da. Socializarea ne îmbunătăţeşte starea de spirit, iar cafeaua face bine la sănătate.