Diamantele create în laborator. Cum se obțin și ce bijutieri le folosesc deja? - LIFE.ro
Sari la conținut

Diamantele create în laborator. Cum se obțin și ce bijutieri le folosesc deja?

Diamantele create de laborator scutesc, cu siguranță, costurile de mediu și costurile umane, inclusiv munca copiilor, care sunt folosiți abuziv în munca din mine.
Share this article

Pandora Jewelry a anunțat de curând că se va baza exclusiv pe diamantele create în laborator (numite și diamante cultivate în laborator). Sustenabilitatea și accesibilitatea sunt cei doi factori pe care gigantul producător de bijuterii s-a bazat în decizia sa. CEO-ul companiei, Alexander Lacik a declarat că: „Diamantele nu sunt doar pentru totdeauna, ci pentru toată lumea”. Pandora nu este singură în marșul său împotriva mineritului. Chiar și cel mai mare comerciant de diamante din lume, Signet, își extinde ofertele de bijuterii cu diamantele create de laborator.

Ce stă în spatele mișcării adoptate de Pandora pentru diamantele create în laborator?

Diamantele create de laborator scutesc, cu siguranță, costurile de mediu și costurile umane, inclusiv munca copiilor, care sunt folosiți abuziv în munca din mine. Un raport din 2020 al Human Rights Watch (HRW) constată că majoritatea companiilor de bijuterii nu pot asigura clienților că pietrele lor prețioase nu au fost obținute în urma abuzurilor asupra drepturilor omului. HRW a observat, de asemenea, că lucrătorii minieri s-au confruntat cu un risc crescut de exploatare și abuz în timpul pandemiei.

Deși au un lanț de aprovizionare mai simplu, diamantele sintetice revendică, de asemenea, proprietăți fizice, chimice și optice identice cu diamantele naturale.

Cu toate acestea, producția diamantelor create în laborator necesită în prezent multă energie. BBC raportează că 50-60% din diamantele sintetice sunt fabricate în China – unde energia cărbunelui este predominantă – folosind tehnologia de înaltă presiune și temperatură înaltă (HPHT).

diamantele create în laborator
Diamantele create în laborator vândute de Pandora

Dar ce sunt diamantele produse în laborator?

De la Billy Porter, care a purtat un faimos colier din 500 de diamante de cultură la Oscarurile de anul trecut, până la Meghan Markle, care a purtat obiecte realizate de Kimaï în mod obișnuit, vedetele tale preferate sunt adeptele diamantelor cultivate în laborator.

Dar ce este mai exact un diamant cultivat în laborator? Cat costa? Este chiar real? Pentru a răspunde la aceste întrebări și multe altele, jurnaliștii de la PopSugar au intervievat mai mulți producători de bijuterii faimoși în întreaga lume. Iată ce informații au obținut:

Citește și: Ovidiu Nemeș (fondatorul BALISARDA): “Diamantele care valorează 800 de euro, se vând în România și cu 4,000 de euro”. Cum ne dăm seama de valoarea reală a bijuteriilor?

Pe scurt, diamantele create în laborator sunt exact așa cum sună: diamante create de om și crescute într-un laborator. Spre deosebire de diamantele tradiționale extrase din mină, diamantele create în laborator nu necesită găuri mari săpate în pământ pentru a fi extrase. În schimb, utilizează carbonul din combustibil fosil pentru a imita procesul natural de creștere a diamantelor. Datorită acestui lucru, acestea sunt similare din punct de vedere chimic și estetic cu diamantele extrase din mină, ca să nu mai vorbim de componenta ecologică.

Deși diamantele create în laborator sunt în tendințe acum, ele au fost „cultivate” pentru prima dată în anii 1950, printr-un proces de presiune și temperatură ridicate, similar cu cel al exploatării miniere. O sămânță de carbon a fost plasată într-o cameră etanșă cu gaz bogat în carbon, apoi încălzită la aproximativ 800 de grade Celsius până când gazele au început să se” lipească „de sămânță, care a crescut un atom de carbon diamant.

diamantele create în laborator
Iată diferența dintre un diamant din mină și unul crescut în laborator

Cum sunt diamantele create în laborator?

Diamantele din pământ se formează în mod natural printr-o combinație de căldură, presiune și timp. Cu toate acestea, versiunile cultivate în laborator recreează acest proces în doar patru săptămâni. Există două abordări principale: temperatura înaltă și depunerea chimică a vaporilor. Primele sunt create într-o cameră închisă folosind niveluri ridicate de căldură și presiune, în timp ce cele din urmă sunt plasate într-un vid etanș la o temperatură de 800 grade Celsius. Cu cât timpul în vid este mai mare, cu atât diamantul va crește mai mare. Diamantele din a doua categorie sunt de tip IIa, adică sunt diamante mai pure, care conțin puțin sau deloc azot.

În esență, diamantele create în laborator replică procesul naturii într-un mediu controlat, cu o fracțiune din amprenta de mediu. Este important să rețineți că, odată ce diamantele sunt formate, acestea sunt netăiate și neșlefuite la fel ca diamantele extrase. Procesul de pregătire a acestora pentru bijuterii este același cu cel prin care trebuie să treacă un diamant extras din min. Diamantul va fi apoi evaluat: tăiere, culoare, claritate și carate.

Diamantele create în laborator sunt veridice?

diamantele create în laborator
Utilajul tehnic pentru diamantele create în laborator prin procedura vidului

Răspunsul scurt este da. Diamantele cultivate în laborator sunt evaluate fie de Institutul Gemologic al Americii (GIA), fie de Institutul Gemologic Internațional (IGI), două dintre cele mai vechi companii din domeniul diamantelor. Aceste organizații se că fiecare diamant este 100% autentic.

Bijutierii recomandă obținerea unei certificări de autenticitate la cumpărarea oricărui diamant, fie el extras sau cultivat în laborator.

În plus, există o componentă etică extrem de importantă.

Pentru fiecare carat de diamant, se estimează că 250 de tone de pământ trebuie să fie forat. Pentru a înțelege mai bine, 142 de milioane de carate au fost extrase numai în 2019. Acest lucru a creat găuri atât de mari, încât pot fi văzute din spațiu. Mai mult, mineritul tradițional este extrem de poluant eliberând 143 de kilograme de dioxid de carbon per carat. O cantitate alarmantă de poluare și daune ireversibile apar în timpul și după deschiderea unei mine.

Numeroși bijutieri ce folosesc diamante crescute în laborator caută furnizori care folosesc energia solară pentru a compensa risipa de apă. Prin comparație, energia utilizată în timpul exploatării este adesea motorina.

diamantele create în laborator
Inelul cu diamant, cel mai căutat produs în magazinele de bijuterii

Cât costă diamantele create în laborator?

Deoarece există mai puține canale de parcurs în lanțul de aprovizionare, diamantele cultivate în laborator pot costa cu până la 40 – 60% mai puțin decât diamantele extrase din mină. Prețul este determinat de forma și, desigur, de cele patru caracteristici principale: tăiere, culoare, claritate și carate. Potrivit Institutului Gemologic Internațional, diamantele cu o culoare mai clară, mai distinctă vor fi mai scumpe. Forma, adâncimea și simetria joacă, de asemenea, un rol important. Orice imperfecțiune în claritate poate modifica și costul. Greutatea diamantului este, de asemenea, un factor (cu cât piatra este mai grea, cu atât prețul este mai mare), la fel și forma – rotundă strălucitoare, cel mai popular diamant, este de departe cel mai scump.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora